lessphp fatal error: load error: failed to find /var/www/vhosts/zoneparc.com/httpdocs/wp-content/themes/theme522691/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find /var/www/vhosts/zoneparc.com/httpdocs/wp-content/themes/theme522691/style.less Korfbal | My Site

Korfbal

Spelregels voor Korfbal

Dit zijn vereenvoudigde spelregels voor gebruik op een Zoneparc Sportcourt. Voor de uitgebreide spelregels kijk op:
http://www.dkv-tuldania.nl/sub_clubinfo/Spelregels%20korfbal%20juli%202010.pdf

Voor meer informatie over school korfbal opzetten:
http://www.knkv.nl//userfiles/Schoolkorfbal/Toolkit_schoolkorfbal_in_1_document_12-2014.pdf

Wat is korfbal?

Korfbal is een teamsport, waarin twee teams tegen elkaar spelen. Korfbal is een balsport met één bal die door een korf gegooid moet worden. Elk team heeft een korf die op een hoogte van 3,5 meter is opgehangen aan een paal.

Benodigdheden

 • Twee teams van ieder minimaal 4 en maximaal 8 spelers
 • Verschillende kleuren shirts of lintjes om de teams uit elkaar te houden
 • Een handbal
 • Twee palen met een grote mand

Doel van het spel

Bij korfbal is het doel de bal door de korf van de tegenstander te krijgen. Wanneer dit gebeurt word er een punt gescoord. De bal moet van boven naar beneden en volledig door de korf vallen. Van onderaf scoren is dus niet mogelijk. Mocht de bal van bovenaf in de korf vallen, maar door effect dat erin zit de korf ook aan de bovenkant verlaten, dan telt dit niet mee. Aan het einde van het spel is het doel om meer doelpunten gehaald te hebben dan de tegenstander. Na elk doelpunt wordt er een uitworp genomen door de ploeg, waartegen het doelpunt is toegekend.

De teams

Het spel wordt gespeeld door twee partijen van elk acht spelers. De spelers worden verdeeld over twee vakken. In elk vak staan van elke ploeg vier spelers. Er kan ook in een vak gespeeld worden. Elke partij bestaat dan uit vier spelers.

Er zijn vier vervangingen per team toegestaan. Daarna kunnen alleen nog spelers worden gewisseld, die wegens lichamelijk letsel niet in staat zijn verder te spelen

Het veld

Hier zie je een schematische weergave van een okorfbal2fficieel korfbalveld. De afmetingen van een sportcourt zijn meestal anders.

Regels in het kort

Bij het begin van de wedstrijd wordt er een uitworp genomen door een van beider teams. Bij het begin van de tweede helft wordt er een uitworp genomen door de ploeg, die in de eerste helft de uitworp niet heeft genomen. De uitworp wordt genomen door een speler uit de aanval vlak voor het midden van de middenlijn.

De speeltijd bedraagt 2 x 30 minuten met ten hoogste 10 minuten rust.

Wanneer je aan het spelen bent mag je niet:

 • schieten in verdedigde positie (je mag niet schieten als de verdediger tussen jou en de korf staat; de verdediger je borstkas zou kunnen aanraken; de verdediger daadwerkelijk probeert de bal te blokkeren en de verdediger zijn gezicht naar jou heeft gekeerd).
 • de bal overgeven aan iemand anders (de bal moet altijd los door de lucht zijn gegaan voordat een ander hem vangt).
 • lopen of dribbelen met de bal (je moet samenspelen door de bal over te gooien naar je medespelers).
 • de bal uit handen slaan of pakken.
 • voetballen (als de bal je knie, je onderbeen of je voet raakt)
 • te zwaar hinderen (je mag je tegenstander niet aanraken of over je tegenstander heen gaan hangen).
 • stompen van de bal (je mag de bal alleen met je vlakke hand wegtikken of slaan).
 • Een jongen mag geen meisje hinderen of verdedigen of andersom:
 • Een jongen mag een meisje niet verdedigen of bij het gooien van de bal hinderen. Wel mag een jongen een andere jongen die aanvalt verdedigen of hinderen en evenzo mogen meisjes dat.
 • de bal ‘gevallen’ pakken (je mag niet de bal vastpakken, vangen of wegtikken terwijl een ander deel van je lichaam dan je voeten de grond raakt. Val je nadat je de bal hebt gevangen dan mag je eerst opstaan en daarna de bal weggooien. Op de bal duiken mag dus niet).Als er twee doelpunten zijn gemaakt, wisselen alle spelers van functie; aanvallers worden verdedigers en verdedigers worden aanvallers. Dit wordt bereikt door iedereen van vak te laten wisselen.