lessphp fatal error: load error: failed to find /var/www/vhosts/zoneparc.com/httpdocs/wp-content/themes/theme522691/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find /var/www/vhosts/zoneparc.com/httpdocs/wp-content/themes/theme522691/style.less Volleybal | My Site

Volleybal

Spelregels voor Volleybal

Dit zijn vereenvoudigde spelregels voor gebruik op een Zoneparc Sportcourt. Voor de uitgebreide spelregels kijk op: http://www.volleybal.nl/data/bestanden/competitie/naslag/reglementen-en-regelgeving/2013-2017-spelregels.pdf
http://www.vcpatrick.nl/vcp/images/volleybalveld.png
http://nl.wikipedia.org/wiki/Volleybal

Wat is volleybal

Volleybal is een spel dat gespeeld wordt tussen twee teams op een speelveld gescheiden door een net. De bedoeling van het spel is om de bal over het net te spelen en de bal op de grond bij de tegenstander te krijgen en om de tegenstander te verhinderen dat zij hetzelfde bij jouw team doen. Het team heeft drie aanrakingen om de bal terug te spelen. De bal wordt in het spel gebracht door de service: de bal wordt, geslagen door de serveerder, over het net naar de tegenstander gespeeld. De rally duurt voort totdat de bal de grond raakt op het speelveld, uit gaat of een team niet in staat is om de bal volgens de spelregels terug te spelen. In het volleybal scoort het team dat de rally wint een punt. Als het ontvangende team de rally wint, krijgt het team ook het recht van service en haar spelers moeten een plaats doordraaien.

Benodigdheden:

  • Een volleybal bal
  • Twee teams van 6 tot 12 spelers

Het doel van het spel

Een set (met uitzondering van de beslissende vijfde set) wordt gewonnen door het team dat als eerste 25 punten behaalt, met een voorsprong van ten minste twee punten.

De wedstrijd wordt gewonnen door het team dat drie sets wint.

In geval van een gelijke stand van 2-2 in sets wordt de beslissende vijfde set gewonnen door het team dat als eerste 15 punten behaalt, met een voorsprong van ten minste twee punten.

Het veld:volleybal

In het midden van het speelveld hangt een net. Dichtbij het net is de aanvalszone. De servicezone is aan de achterkant van het veld.

 

Regels in het kort

Een toss beslist over het recht van eerste service en aan welke kant van het speelveld beide teams de eerste set spelen. Het team dat de toss wint kiest óf het recht van service of ontvangst van service óf een speelhelft.

Een team behaalt een punt door de bal met succes in het veld van de tegenstander op de grond te spelen en als de tegenstander een fout maakt. Een team maakt een fout tijdens een speelactie als zij handelt in strijd met de spelregels.

De bal is "uit" als:

  • het deel van de bal dat de grond raakt, geheel buiten de grenslijnen ligt;
  • hij een voorwerp buiten het speelveld of een persoon die niet aan het spel deelneemt, raakt;
  • hij een antenne, spandraden, paal of het net buiten de zijbanden raakt;
  • hij het verticale vlak van het net geheel of zelfs gedeeltelijk buiten de passeerruimte passeert;
  • hij volledig het net door het vlak onder het net passeert.Een aanraking is ieder contact met de bal door een speler die aan het spel deelneemt. Het team mag de bal ten hoogste driemaal aanraken om deze terug te spelen. Wanneer de bal vaker wordt aangeraakt, maakt het team een fout van "viermaal spelen". Een speler mag de bal niet tweemaal achter elkaar aanraken,Twee of drie spelers mogen de bal gelijktijdig aanraken. Indien twee of drie teamgenoten de bal gelijktijdig aanraken, geldt dit als twee dan wel drie aanrakingen. Wanneer spelers tegen elkaar aan lopen, is dat niet fout.De bal mag, terwijl hij over het net gaat, het net raken.De bal die in het net wordt gespeeld mag, binnen de mogelijkheid van driemaal aanraken, weer door het team worden gespeeld.